Atelier Thomas van Heck

 


Wie was Thomas van Heck?

Thomas van Heck [1910-2006] werd geboren in Dordrecht en begon al op jonge leeftijd te tekenen en te schilderen.


Thomas als baby met zijn moeder Petronella van den Noort

We kunnen hem betitelen als de laatste Dordtse impressionist en Meester van De Biesbosch. In zijn begin periode heeft hij veel in zijn geboortestad geschilderd. Het liefst in de winter. Hierdoor ligt er veel van oud Dordrecht vast, plekjes die al jaren niet meer bestaan.


De Wijnhaven in Dordrecht in de winter (80x70)

Later zwierf hij op zijn schip "de Schilder" samen met zijn vrouw Neeltje ongeveer 40 jaar door de Biesbosch. Dit bekoorde hem zo dat sommigen hem ook wel De Biesboschschilder noemden.


Een historisch moment, Thomas van Heck aan het werk
bij de laatste schelf aan de rand van de Bieschbosh.
Bron: Dagblad De Stern, oktober 1990

Zijn exposities hebben altijd veel bezoekers getrokken.

Hij wilde geen kunstenaar genoemd worden maar een harde werker. Hij was het echter beiden, een bijzondere man met een bijzondere gave.

Thomas van Heck woonde samen met zijn vrouw Neeltje ieder jaar van maart t/m oktober op zijn boot "de Schilder". Hij heeft niet alleen alle jaargetijden in de Biesbosch vastegelegd op doek, maar ook de sfeer op ieder moment van de dag. De kreekjes, de houtkappers, de grienden, de vissers en de polderlandschappen, alles heeft Thomas van Heck geschilderd en getekend voor de toekomst. Ook heeft hij beeldjes gemaakt van klei van de Biesbosch.

Tot op zeer hoge leeftijd bleef de ontwikkeling van het schilderen naar de vrije natuur zich voortzetten. Mede door het kleurgebruik en zijn passie, is zijn werk te onderscheiden van zijn leeftijdgenoten en collega-schilders. Zijn werk valt op door een eigenwijze van schilderen.


Thomas van Heck op leeftijd van 90 jaar

Ter nagedachtenis aan hem bevindt zijn schitterende nalatenschap zoals hij die achterliet, in het Atelier te Wuustwezel, België, net over de grens bij Zundert. U kunt ook vanaf de E19, Breda-Antwerpen de afslag Loenhout nemen. Het was zijn duideljke wens om met zijn werk zijn gevoelens over te brengen op anderen.

 

 


Copyright
2007- 2022
Home | Atelier | Collectie | Thomas van Heck | Pers informatie | Publicaties |Contact | Links
[Top]